Ved å følge disse rådene for god øyehygiene og riktig vedlikehold, får du maksimalt ut av kontaktlinsene dine.

Av mange grunner skal kontaktlinser aldri brukes i lengre tid enn det produsenten eller optikeren har angitt. Noen synes imidlertid det er vanskelig å bruke kontaktlinser så lenge som de skal kunne brukes også. Dette kan ha flere årsaker, som tørre øyne eller rifter i linsene.

For å få mest mulig ut av et par kontaktlinser, følg rådene nedenfor. De vil bidra til å forlenge levetiden til linsene, holde øynene  dine friske og sikre at du alltid har skarpt syn. Ved å følge de gode rutinene skissert nedenfor, er det mer sannsynlig at linsene holder seg uskadde og komfortable så lenge de skal kunne vare.

Forleng livet til kontaktlinsene 

  • vaske-hender-linserVask hendene dine med såpe og varmt vann før du tar i linsene. Pass på at fingrene dine er helt frie for såperester, kremer og andre kjemkalier eller produkter ettersom disse kan sette seg på linsen og skape irritasjon i øyet.
  • Hvis du bruker linsevæske, pass på at du bruker den linsevæsken som er anbefalt av produsent og optiker. Selv om de fleste linsevæsker nå markedsføres som flerbruksvæsker som passer til de fleste typer kontaktlinser, kan noen væsker være bedre egnet enn andre for dine linser.
  • Dersom du oppholder deg i tørre innemiljøer, slik som kontorer med ventilasjonsanlegg, vurder å bruke øyedråper som er utviklet for kontaktlinser et par ganger om dagen. Hvis du ofte plages av tørre øyne, er det verdt å vurdere dietten din ut fra hvilken effekt den har på tåreproduksjonen. Kaffe, for eksempel, har en positiv effekt på produksjonen av tårevæske.
  • Hold kontaktlinseetuiet rent. Det er viktig at du renser etuiet jevnlig, enten med varmt vann eller en passende steril væske. Dersom du helst vil bruke en steril væske, sjekk med optikeren eller apoteket at væsken er egnet til å rense kontaktlinseetuiet med. Ved både vask og steril rens anbefales det å lufttørke etuiet, slik at du unngår bakterier, lo og støv fra papir eller håndkle.
  • Sov ikke med kontaktlinsene så sant det ikke er snakk om døgnet-rundt-linser. Når du sover kommer det mindre oksygen til øyet, og det produseres mindre tårevæske. Det er derfor stor fare for at linsene tørker ut. Skulle du komme i en situasjon hvor du likevel ender med å sove med linsene på, følg våre råd for hvordan du håndterer soving med kontaktlinser.
  • Hvis du bruker sminke, sett inn kontaktlinsene før du tar på deg sminke. Når du skal ta av linsene om kvelden, ta dem av før du bruker sminkefjerner. Flere tips om kontaktlinser og sminkebruk finner du her.
  • Hold helst neglene korte. Hvis du har lange negler, pass på at de er velfilt og uten skarpe kanter.
  • Pass alltid på at kontaktlinsene er godt nede i etuiet før du skrur igjen lokket.