Å velge riktige kontaktlinser kan synes som en overveldende utfordring, med så mange produsenter og typer kontaktlinser å velge mellom. Hos optikeren vil du få profesjonelle råd som du kan stole på, men det kan likevel være en fordel å sette seg litt inn i hvilke valgmuligheter som finnes.

Avhengig av hva slags synskorreksjon du trenger kan enkelte linsetyper være mer eller mindre egnet, og her er det viktig at du lytter til optikerens råd. Å velge riktige kontaktlinser avhenger imidlertid også av subjektive kriterier som døgnrytme, aktivitetsnivå, og hvor mye tid du kan eller vil bruke på stell og vedlikehold av linsene.

Før du bestiller time hos optikeren kan det derfor være nyttig å tenke gjennom hvordan du ønsker at hverdagen som linsebruker skal være, og eventuelle spesielle behov du har. Her er de 8 viktigste faktorene du bør tenke på.

1. Hvor ofte skal du bruke linsene?

Skal kontaktlinsene være ditt primære synshjelpemiddel, eller planlegger du å bare bruke dem ved bestemte anledninger eller under bestemte forhold? Harde kontaktlinser, såkalte RGP-linser, bør brukes daglig for at de skal være komfortable. Myke linser tolereres bedre hvis linsene bare brukes sporadisk.

2. Hvor lenge skal linsene brukes hver dag?

Dersom du har behov for å se skarpt fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, er det viktig at du velger linser som er laget for å brukes i mange timer hver dag. Noen typer linser er laget med en teknologi som gjør at øyet tilføres ekstra fuktighet gjennom dagen. Be optikeren om råd hvis dette er aktuelt for deg.

3. Er du mye ute i fri luft?

Mange velger kontaktlinser framfor briller på grunn av de praktiske fordelene linsene gir når man driver med sport eller er mye ute i fri luft. Hvis du ofte oppholder deg utendørs, bør du diskutere med optikeren om du trenger kontaktlinser med ekstra UV-beskyttelse.

Les også: Topp 5 kontaktlinser med UV-beskyttelse

4. Er du plaget med tørre øyne?

Linsebrukere er mer utsatt for å få tørre øyne enn andre, men det finnes kontaktlinser som er spesielt utviklet for å motvirke dette problemet, som for eksempel Dailies AquaComfort Plus og Air Optix Aqua.

Dersom du plages av tørre øyne, husk å ta det opp med optikeren når dere skal bestemme hvilken linsetype som passer best for deg.

5. Ønsker du å kunne sove med linsene på?

Vil du aller helst slippe å tenke på å ta linsene ut hver kveld og sette dem inn igjen hver morgen? Døgnlinser kan brukes kontinuerlig, både natt og dag, i mellom 6 og 30 dager avhengig av type. Det er utvilsomt praktisk, særlig i krevende situasjoner som for eksempel i militæret, men døgnlinser kan dessverre ikke brukes av alle. Hvis du er interessert i døgnlinser må du diskutere det med optikeren, som vil vurdere om det er trygt for deg å bruke dem.

6. Hvor mye stell og vedlikehold er du komfortabel med?

Øyet er et skjørt organ, og for å unngå infeksjoner og skader er det svært viktig at linsene dine alltid er i perfekt stand. Bruk aldri linsene i lengre tid enn det som er foreskrevet, vask hendene nøye før innsetting og uttak, og pass på at du bruker en linsevæske som passer til din type linser.

Med endagslinser som kastes etter én dags bruk og erstattes med nye neste dag, vil du slippe det meste av vedlikeholdet. God hygiene er imidlertid like viktig enten du velger endagslinser eller andre linser.

Les også: 9 regler for sunne øyne og friske linser

7. Har du lyst til å forandre øyenfarge?

Fargelinser selges ofte uten styrke til rent kosmetisk bruk, men det er også mulig å få fargelinser med synskorreksjon. Kanskje er dette anledningen til å friske opp utseendet med en ny øyenfarge?

8. Hvor viktig er prisen på kontaktlinsene?

Det er relativt store prisforskjeller mellom ulike typer linser. Enkelte synsfeil, som skjeve hornhinner (astigmatisme) eller alderslangsynthet (presbyopi), krever spesielle linser som er dyrere enn vanlige linser. Dette er det dessverre lite å gjøre med.

Valget mellom månedslinser, endagslinser og døgnlinser blir derimot en avveining mellom pris og praktiske hensyn. Prisene varierer mellom ulike merker og linsetyper, men som hovedregel er linsene dyrere desto mindre vedlikehold de krever. Døgnlinser er dyrest, men trenger til gjengjeld minimalt vedlikehold. Månedslinser er rimeligst, men må settes inn og tas ut hver dag. For månedslinser må dessuten linseetui og linsevæske regnes med i totalkostnaden.

Vær oppmerksom på at mange optikerkjeder opererer med egne varemerker, som ofte koster mer enn identiske produkter solgt under produsentens eget merkenavn. I vår oversikt over optikernes varemerker kan du finne ut hvilke produsentmerker som svarer til optikernes merker.

Dersom din optiker har anbefalt deg et av kjedens egne merker, kan du altså trygt kjøpe det tilsvarende produsentmerket. Og bruker du i tillegg vår prissammenligning for kontaktlinser, kan du alltid være sikker på å betale markedets laveste pris for kontaktlinsene du har valgt.